kulcsszavak alapján is kereshetsz

2013. február 10., vasárnap

Tételek - Történelem



Történelem – 7. tétel
 
Mutassa be a Kádár – korszak Magyarországának életmódját és mindennapjait! A források és saját ismeretei alapján magyarázza meg az életmódbeli változások társadalmi hátterét is!

Szempontok:
I.                   ´56 – os forradalom leverése röviden
II.                Kádár – korszak kezdete
III.             „Frizsiderszocializmus”
IV.             A jólét ára
V.                Oktatás
VI.             A családok életének átalakulása
VII.          Szabadidő és sport
VIII.       „Fogyasztói kultúra”
IX.             Értékrend és gondolkodás


I.
1956. október 23 – án kitört a forradalom. 1956. október 31 – én Moszkvában döntés született a forradalom leveréséről. 1956. november 4 – én a szovjet csapatok hajnalban megtámadták az alvó Budapestet. Szolnokon megalakult Kádár János vezetésével a szovjeteket kiszolgáló ellenkormány, a Forradalmi Munkás – Paraszt Kormány. 1956. november 4. – 11. – e között utcai harcok folytak, a legerősebb fegyveres csoport a Korvin – köz volt, azonban a forradalmat leverték.

II.
A Kádár – korszak az 1956 – os forradalom leverésétől a rendszerváltásig tartó korszak. Helyreállították a szocialista rendszerek alapvető jellemzőit, ugyanakkor lényeges változások is történtek az állam és a lakosság viszonyában, amik a lakosságot arra ösztönözték, hogy a jólétért cserébe tartsa magát távol a politikától.


III.
A mezőgazdasággal foglalkozók aránya jelentősen csökkent. Az ipari munkások aránya is csökkenni kezdett. Ezzel szemben a harmadik szektorban (szolgáltatás, kereskedelem, egészségügy, kultúra, oktatás, közigazgatás) folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak száma.
A korszak nagy vívmánya volt, hogy jelentősen csökkent a szegénység. A Kádár – rendszerben emelkedett szinte valamennyi civilizációs mutató: javultak a lakásviszonyok, 100 % - os lett a társadalombiztosításban részesülők aránya, javult az iskolázottsági szint, stb.

IV.
A viszonylagos jólétnek azonban ára volt. Elhanyagoltak egy sor, kevésbé fontosnak ítélt területet, mint például a távközlés vagy az úthálózat fejlesztését. Ugyanakkor a nagyvonalú szociális intézkedések bevezetésekor nem számoltak a hosszú távú következményekkel. Az életszínvonal emelkedésének árát nemcsak az állam fizette meg, hanem az emberek is.
1960 és 1980 között a várható élettartam ismét csökkent, különösen a középkorú férfiak halálozási arányai romlottak. Nőtt a deviáns jelenségek száma: az öngyilkosságok aránya a duplájára nőtt és az alkoholisták száma is emelkedett.



V.
A ’70 – es években az alapfokú oktatásban áttörés következett be: a felnőtt népesség többsége elvégezte legalább az általános iskola nyolc osztályát. Az egyetemi, illetve főiskolai képzésben részesülők aránya alapján viszont az európai sereghajtók közé kerültünk.

VI.
A korszakban a családok élete is jelentősen megváltozott: nőtt a válások száma. A gyerekszám folyamatosan csökkent, az egy – két gyerekes családok váltak jellemzővé. Az állam gyermekvállalást ösztönző intézkedései csak kis mértékben lassították a születések csökkenését.

VII.
Jelentősen megváltozott a szabadidő eltöltésének módja is. A társadalom változásai új szórakozási formák kialakulását eredményezték. A sport elvesztette azt a kiemelt támogatottságát, amelyet az 1950 – es években élvezett. A tömegsport fejlődése is elmaradt a kívánttól.

VIII.
A magyar társadalomra a hatvanas évektől nagy hatást gyakorolt a nyugati fogyasztói kultúra. Az áhított fogyasztói javak egy részét megpróbálta a hazai ipar helyettesíteni. A szocialista tömbön belül sokáig egyedinek számított, hogy Magyarországon gyártottak farmernadrágot.
A nehezen beszerezhető nyugati termékek (orkánkabát, nejlonharisnya, rágógumi, lemezek, kvarcórák, zsebszámológépek, stb.) csempészet révén kerültek „forgalomba”.

IX.
A „marxista-leninista” ideológia szerint a vallásnak fokozatosan el kellett volna halnia, azonban a ’70 – es évek végén a népesség mintegy fele, a ’80 – as években pedig már több mint a fele vallotta magát vallásosnak. Ugyanakkor az egyházak befolyása a mindennapi életre csökkent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése